Un castell inexpugnable

Un castell inexpugnable

Per Jesús Bonals// Com que em faig gran i m’esvera pensar en els milers de llibres de la meva biblioteca que ja veig a venir que no tindré temps d’arribar a llegir, he agafat des de fa un temps el costum d’espigolar llibres comprats fa anys, que fa molts anys que hauria d’haver llegit, i(…)

Mà de dona: Dolors Vives

Mà de dona: Dolors Vives

Per Gemma Gil Aris//   Dolors Vives Rodon neix a Valls el 15 d’agost de 1908, dins una família de classe treballadora. Quan té dotze anys es traslladen a Barcelona. A l’octubre de 1932, a l’aeròdrom de l’Aeronaval de Barcelona (que fa d’ aeroport de la ciutat), aterra el dirigible Zeppelin, enmig d’una enorme expectativa(…)

Alep: la batalla (també) digital

Alep: la batalla (també) digital

Per Eduard López Mercadé// Alep és a punt de caure, segons les diverses fonts del conflicte. Aquestes darreres hores s’ha reactivat la contesa bèl·lica, però sembla que només són els últims reflexos de la resistència, que a hores d’ara només domina ja uns pocs barris del sector est que estava en les seves mans fins(…)

Mà de dona: Olga Saharoff

Mà de dona: Olga Saharoff

Per Gemma Gil Aris//   Olga Nicolàevna Saharova (o Saharoff) neix a Tiflis el 28 de maig de 1889, dins una família acomodada de metges relacionats amb la cort tsarista, molt vinculats al món cultural del seu temps. Estudia Belles Arts a Tiflis, i als 21 anys es trasllada a Munich, atreta per l’efervescència cultural(…)

Com enyoro el calb de la loteria!

Com enyoro el calb de la loteria!

Per Maria Vilanova i Vila-Abadal// Pensaments, reflexions, bajanades i cabòries de les coses que passen. Cròniques de la Secundina, la portera del número 13   Vostès han vist els anuncis d’enguany de les rifes de Nadal? Es deuen pensar que som imbècils, tots plegats! I ningú no se’n salva i ca! I també deuen pensar(…)

La cadena mortal de Gürtel

La cadena mortal de Gürtel

Per Miquel Mur//   La mort de Rita Barberà, la superalcaldessa, ha aixecat tota mena de polèmiques esperables i ha incendiat la xarxa. El soroll sobre el minut de silenci efectuat al Congrés i les declaracions i postures melodramàtiques de portaveus del Partit Popular -en general els mateixos que li havien girat l’esquena en els(…)

Mà de dona: Rosa Leveroni

Mà de dona: Rosa Leveroni

Per Gemma Gil Aris// Després de finalitzar els seus estudis de secundària, Rosa Leveroni i Valls es matricula, l’any 1930, a l’Escola de Bibliotecàries de Barcelona, una institució de gran prestigi creada per la Mancomunitat de Catalunya l’any 1915. Allà hi ensenyaren destacats intel·lectuals catalans, sota la direcció de l’historiador Josep Rubió. Acabats aquests estudis(…)

Lemuria.cat 2014.

Avís Legal